‘20 procent gezinnen haalt met inkomen einde van de maand niet’

november 27, 2013

Meer en meer Belgische gezinnen komen met hun maandbudget niet langer rond. Dat bleek eerder uit een Europees onderzoek en wordt nu bevestigd door een enquête van Test-Aankoop. Daarbij schrappen veel gezinnen zelfs medische zorg en voeding, waarschuwt de consumentenorganisatie.

Uit de bevraging van Test-Aankoop bij 1.300 gezinnen blijkt dat de meeste van die Belgische gezinnen, met een gemiddelde netto-inkomen van 2.819 euro ruim toekomen om de maandelijkse uitgaven (gemiddeld 2.210 euro) te betalen. Vijftien procent van de gezinnen moet echter rondkomen met 1.500 euro per maand, 2 procent zelfs met minder dan 1.000 euro.

‘Vier op de tien gezinnen zagen financiën dit jaar krimpen’
Meer dan vier op de tien gezinnen zeggen af en toe niet toe te komen met hun maandbudget. Bij één op vijf gezinnen gebeurt dat regelmatig of zelfs maandelijks. De financiële toestand van de Belgische gezinnen gaat er ook op achteruit: meer dan de helft van de ondervraagden zegt het financieel minder goed te hebben dan vijf jaar geleden. ‘Meer alarmerend is dat de financiële situatie bij vier op de tien gezinnen er ook in het laatste jaar op is achteruitgegaan’, stelt Ivo Mechels, de woordvoerder van Test-Aankoop.

‘Er moet dus worden geknipt in de uitgaven, en enkele cijfers baren opzien: meer dan de helft van de ondervraagden heeft het moeilijk om jaarlijks een week op vakantie te gaan met het gezin, drie op de tien respondenten moeten schrappen om de noodzakelijke medische zorg te kunnen betalen, en twee op de tien hebben al moeite om de juiste voeding op tafel te brengen’, waarschuwt Mechels. Die moeilijkheden werken volgens de bevraging ook op de gemoedstoestand, relaties en het sociaal leven.

Europees onderzoek
Eerder deze maand stelden de resultaten van een Europees onderzoek van incassobureau Intrum Justitia, waar in totaal 10.000 mensen voor ondervraagd werden, zelfs dat één op vier Belgische gezinnen onvoldoende geld hebben voor een menswaardig bestaan. 32 procent, of zowat één op de drie van de ondervraagde Belgen, verklaarden het voorbije halfjaar wel eens een rekening niet op tijd te hebben kunnen betalen.

Bron: De Standaard