Betaalachterstand stijgt met 22 procent

oktober 28, 2013

Het aantal achterstallige facturen steeg afgelopen kwartaal met 22 procent. Het aantal facturen dat in ons land niet tijdig betaald wordt, is in het tweede kwartaal van 2013 met 22 procent gestegen. Dat blijkt uit de betaalindex die handelsinformatiekantoor Graydon Belgium woensdag voorstelde. Daardoor is zo'n één op acht van de facturen voor bedrijven verlieslatend. De federale overheid betaalt echter steeds meer volgens de afspraken.

In het tweede kwartaal betaalden bedrijven hun facturen beduidend minder vlot dan in de periode oktober 2012 tot en met maart 2013. Slechts 67,74 procent van de facturen werd binnen de afgesproken termijn betaald. Het aantal facturen dat tussen 31 en 60 dagen te laat werd betaald, evolueert van 5,42 procent naar 6,62 procent, een stijging met 22 procent.

Volgens een betaalstudie van Graydon wordt 11,34 procent van de facturen tussen bedrijven onderling meer dan 90 dagen na de afgesproken vervaldatum betaald of helemaal niet vergoed. "Dat zijn transacties die boekhoudkundig onmogelijk rendabel zijn, " zegt Eric Van den Broele van Graydon, "wat een handicap voor het bedrijfsleven betekent."

Federale overheid is goede leerling Opvallend is dat de federale overheid steeds correcter betaalt. 89 procent van de facturen wordt op tijd betaald. "De beste betaalkwaliteit ooit, " klinkt het. "Op het niveau van de gewesten en de gemeenschappen toont de Vlaamse overheid zich als een bijzonder zwakke betaler."

Een nuance is wel dat de overheid correcter betaalt volgens de afspraken. Een Europese richtlijn die recent werd omgezet in Belgische wetgeving legt striktere bepalingen voor betaaltermijnen op. Het is nog niet duidelijk wat het effect daarvan zal zijn. 

Bron: DMorgen.be.