Geen rapport door onbetaalde schoolfactuur is onwettig

oktober 29, 2013

Sommige scholen geven hun leerlingen geen rapport mee als er een onbetaalde schoolfactuur is. Dat meldt de VRT-redactie. De kwestie kwam aan bod in het radio 1-programma 'Hautekiet'. Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet veroordeelt de praktijk. "Dit is onaanvaardbaar en onwettig. We zullen de betrokken scholen op het matje roepen. Elk kind heeft recht te weten wat zijn schoolresultaat is". Ook de katholieke onderwijskoepel VSKO veroordeelt de praktijk, net als het gemeenschapsonderwijs GO! "Er zijn andere manieren om onbetaalde schoolfacturen aan te pakken", zegt afgevaardigd bestuurder Raymonda Verdyck in een mededeling.

De VRT-radioredactie meldde vandaag op basis van het Netwerk tegen Armoede dat er scholen zijn die hun leerlingen geen rapport meegeven wanneer er sprake is van onbetaalde schoolrekeningen. In het radioprogramma Hautekiet werd de kwestie aangekaart.

Onaanvaardbaar Vlaams onderwijsminister Pascal Smet veroordeelt de praktijk. "Dit kan niet. Scholen zijn verplicht om de rapporten af te leveren. Dat mag niet gekoppeld worden aan eventuele onbetaalde facturen. Wanneer dat wel gebeurt, is dat onaanvaardbaar en onwettig", aldus Smet in een reactie aan Belga. De betrokken scholen zullen volgens de sp.a-minister ook "tot de orde geroepen worden". "Wanneer er problemen zijn met onbetaalde rekeningen, zijn er andere procedures. Maar elk kind heeft het recht om zijn schoolresultaat te kennen", aldus Smet.

Ook de koepel van het katholiek onderwijs (VSKO) verwerpt de praktijk. "Elk kind heeft recht op zijn rapport, ongeacht eventuele onbetaalde rekeningen", aldus woordvoerder Willy Bombeek op de VRT-radio.

"Het GO! kent de problematiek van schoolkosten en onbetaalde schoolfacturen", stelt Raymonda Verdyck. In de visie van het gemeenschapsonderwijs staat onder andere dat de schoolkosten zo laag mogelijk moeten worden gehouden, dat scholen facturen kunnen spreiden en een stappenplan kunnen hanteren om samen met ouders naar oplossingen te zoeken. "Natuurlijk begrijpen we dat het voor sommige ouders moeilijk is om de schoolkosten te betalen, daarom pleiten wij ook voor een maximumfactuur in de eerste graad van het secundair onderwijs", voegt Verdyck eraan toe.

De visie over schoolkosten en -facturen wordt volgende week vrijdag voorgelegd aan de Raad van het gemeenschapsonderwijs. Overleg met de verenigingen die spreekbuis zijn van kansengroepen is al opgestart, zo staat nog in de mededeling.

Bron: HLN.be