Nooit zwaardere maand voor faillissementen

oktober 24, 2013

In september werden 1.332 bedrijven failliet verklaard, meldt het handelsinformatiekantoor Graydon België. Nooit eerder werden in een maand tijd meer faillissementen uitgesproken dan in de afgelopen maand. Dat is ruim 12 procent meer dan in september vorig jaar. Het vorige maandrecord dateert van oktober 2012, toen er 1.220 faillissementen vielen.

Tot nu toe gingen dit jaar al 8.904 bedrijven failliet. Ook dat houdt een stijging in van dik 12 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Hoewel het grootste aantal faillissementen in Vlaanderen valt, is de stijging het sterkst in het Brussels Gewest. In Vlaanderen waren er in de eerste negen maanden 4.417 faillissementen, of een stijging met 6 procent tegen dezelfde periode vorig jaar. In Brussel steeg het aantal met liefst 29 procent tot 2.011 faillliete bedrijven. In Wallonië beliep de stijging 10,65 procent. Jobverlies In september kwamen bij faillissementen 2.833 jobs op de helling te staan. Ook dat is een record, op één maand na: november 2001 toen Sabena failliet ging. Graydon merkt op dat de jobs nu vooral in het gedrang zijn door faillissementen van vele kleinere ondernemingen. Het grootste faillissement in september volgens een aantal betrokken werknemers was dat van Consultus in Wilrijk, een adviesbureau (zakelijke dienstverlening, communicatie) met 138 werknemers. Het faillissement van O'Cool, met 260 werknemers een van de zwaarste van dit jaar, viel nog net op 30 augustus.

Over negen maanden gaat het dit jaar al om 19.934 betrokken werknemers, of 6 procent meer dan vorig jaar op hetzelfde moment werd vastgesteld. Merk op dat sommige van die banen bij recentere faillissementen misschien nog gered worden via een overname. Bouwsector Hoewel de horecasector met 1.584 faillissementsuitspraken (+6,24%) over de eerste negen maanden nog altijd de grootste faillissementsleverancier blijft, beent de bouwsector met 1.526 faillissementen (+18,94%) de horecasector razendsnel bij.

Graydon tekende ook scherpe stijgingen op van het aantal faillissementen in de sectoren van garagehouders (+18,42%), zakelijke dienstverlening (+17,47%) en kleinhandel (+15,41%). West-Vlaanderen Opvallend is dat in de provincie West-Vlaanderen, waar de afgelopen jaren de stijging gematigd was, de voorbije negen maanden al 16,3 procent meer faillissementen werden opgetekend dan in dezelfde periode vorig jaar. Er gingen 729 bedrijven failliet.

Bron: Tijd.be