Steeds meer schoolfacturen blijven onbetaald

januari 29, 2014

Heel wat ouders hebben het moeilijk om de schoolrekeningen te betalen. Steeds meer facturen blijven onbetaald, zo blijkt uit cijfers van het GO!-onderwijs en het katholieke net. Dat meldt de VRT.

Alle onderwijsnetten kennen een stijging van het aantal onbetaalde schoolfacturen. Het GO!-onderwijs telde vorig jaar meer dan 9,5 miljoen euro aan achterstallen. Dat is een stijging van een half miljoen euro in een jaar. Sommige facturen worden uiteindelijk nog betaald, maar een steeds groter deel niet.

Raymonda Verdyck van het GO! stelt vast dat de armoede toeneemt, wat een impact heeft op het kunnen betalen van de schoolfacturen. Het GO! pleit er al langer voor de maximumfactuur, zoals die bestaat in het basisonderwijs, uit te breiden naar de eerste graad van het secundair onderwijs.

Incassobureaus Ook het Netwerk tegen Armoede is hier voorstander van. "Tijdens de voorbije legislatuur zou rond kostenbeheersing gewerkt worden", zei Frederic Vanhauwaert in 'De Ochtend' op Radio 1. "Daar is niets van in huis gekomen. Nu horen we van plannen over een maximumfactuur in het secundair onderwijs. Eigenlijk is dat een beetje laat want we zijn aan het einde van de legislatuur. Maar we juichen het idee wel toe, want het verplicht scholen na te denken over welke kosten aangerekend worden aan ouders."

"We merken dat sommige scholen incassobureaus inschakelen om de rekeningen te innen", aldus Vanhauwaert. "Als dat niet helpt, starten ze een juridische procedure op." Het Netwerk tegen armoede hoopt deze praktijk snel te kunnen stoppen. "Er zijn goede voorbeelden van scholen die samen met het OCMW, een lokaal overlegplatform en een armoedevereniging afspraken maken met de ouders over de betaling van de facturen. Er zijn dus betere manieren om de facturen alsnog te kunnen innen."